miercuri, 11 iulie 2012

O scurtă introducere asupra cursului de germană

Care este scopul acestui site?

Acest blog îşi propune să devină o resursă de încredere pentru oricine îşi propune să înveţe limba germană. În acest scop, se va urmări dispunerea sub formă de articole concise elementele care duc la o înţelegere a acestei limbi.

Cui îi este destinat?

În principiu, oricine doreşte să îşi îmbunătăţească capabilităţile de comunicare în limba germană poate beneficia din articolele de pe acest blog, însă nu poate exista o singură resursă care să îndeplinească toate rolurile. Învăţarea unei limbi este un proces complex.

De aceea, articolele sunt mai degrabă destinate persoanelor deja familiare cu un vocabular de bază şi o pronunţie, lucruri care sunt mai dificil de obţinut dintr-un manual, sau un site. Dar asta nu înseamnă că un începător motivat nu poate face faţă.

Care este modalitatea optimă de a învăţa o limbă străină?

În opinia mea, pentru a învăţa o limbă străină este indicat a începe cu baza sau structura limbii respective, adică gramatica. Această familiaritate cu gramatica va oferi atât o încredere în vorbire, cât şi capacitatea de a înţelege rapid şi uşor structuri noi, sau elemente de vocabular a căror asimilare ar fi mai dificilă.

După ce se ajunge la o familiaritate cu regulile de bază a gramaticii, studiul poate fi concentrat asupra dezvoltării vocabularului, a pronunţiei şi a altor componente secundare. Acestea se asimilează mai uşor prin lectura materialelor germane (cărţi, ziare, cărţi audio), în general prin expunerea la cât mai multe resurse în această limbă.

Desigur, gramatica nu poate fi studiată într-un mediu complet izolat de celelalte componente ale limbii, e nevoie atât de un vocabular de bază cât şi de pronunţie pentru a studia regulile gramaticale. Acestea însă se pot obţine pe parcurs.


Ce am nevoie pentru a urmări articolele?

Un dicţionar este o unealtă evidentă la acest capitol, eventual şi un caiet pentru a nota şi revizui cuvintele noi.
Întrucât majoritatea articolelor prezentate pe acest blog vor insista asupra chestiunilor ce ţin de gramatica limbii germane,  va fi necesară o familiaritate cu noţiuni gramaticale generale, sau ale limbii române.

Dar cel mai important element este motivaţia. Fără motivaţia necesară, nu se poate ajunge la destinaţia dorită, indiferent de resursele şi materialele de studiu a limbii de care se dispune.

Consider că o secţiune de genul "De ce să învăţ limba germană" nu are niciun sens din motivul menţionat mai sus. Nu cred că cineva investeşţe efortul necesar asimilării unei limbi pentru un motiv aleatoriu, fără o motivaţie serioasă.

În ultimul rând, sper ca aceste materiale să fie folositoare cât mai multor persoane, şi voi încerca să ridic standardul de calitate într-un proces de continuă dezvoltare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu